Mikro kreditas

Mikrokreditų įdeja priklauso ekonomistui iš Bengalio Muhammad Yunus: 1970 m. jis pradejo skolinti mažas sumas kaimo amatininkams savo gimtojoje šalyje Bangladeše. Amatininkai galedavo pagaminti daugiau prekių ir jas parduoti, pakankamai greitai gražint skola.
1983 m. Yunus įkure banka "Grameen Bank", mikrofinansavimas tapo pagrindine banko veikla.
Mokslininkas sugebejo įrodyti abejojantiems, kad kredito gavėjas nebutinai turi tureti aukšto lygio pajamas, mažesnės pajamas turintis žmones del savo psichologijos taip pat gali buti paskolos gavėjais. Iniciatyva greitai rado supratimo kitose šalise Pietu Azijoje, Lotynu Amerikoje, Afrikoje. Šio metų banko klientu skaičius siekia 6,1 milijonųu, o mikrokreditų istaigu visame pasaulyje (dabar jie egzistuoja ir išsivysčiusiose šalyse) - per 90 mln. 2006 m. Muhammad Yunus buvo apdovanotas Nobelio taikos premija.

Paskolu, teikiamu mažas pajamas gaunančius žmones. 732% metinių palukanų negasdina.

Bankai mano, kad kai kurie klientai per menki gauti paskolą, mikrokreditas prieinamas beveik visiems. Jei turite pasą ar kitą asmens tapatybės dokumentą, paskola nuo 5 dienu iki dvieju savaičių, gali būti sutvarkyta per 15 minučių, o pakartotinai - per 5 minutes. Tai ir visiško abipusio pasitikėjimo reikalas.
Greitas paskolas teikiančios bendrovės vadovaujasi Bengalu filantropo idejomis . Bet jų pagrindiniai klientai - ne verslininkai, o fiziniai asmenys, kuriems krizės metu būtina "pasivyti atlyginimą." Šios bendrovės teikia paskolas tiesiogiai mažmenines prekybos parduotuvėse, daugiausia prekybos centruose. Bankai i nauja rinka žiuri neutriai.

Priežiuros institucijos demesio taip pat nerodo. Nors paskolos palukanos ir dideles (2% per diena arba 732% per metus, kas yra 5, ir net 10 kartu daugiau nei banku palukanos už ta pačia sumą), neskuba informuoti vartotojus apie tai tinkamai.

Mikrokredito paslaugos dabar yra plačiai prieinamos. Iš viso reguliariai naudoja apie puse milijono žmoniu. Idomu tai, kad maždaug 60% skolininkų - moterys. (Tai budinga mikrokreditu institucijoms, pasak kai kuriu pranešimu, moteru proporcija toje pačioje klientų grupeje,anot Grameen banko sudaro 90%).

Artimiausioje ateityje - suteikti klientams galimybe siunciant paskolos prasyma per SMS, gauti jos ne tik telefonu, bet ir pinigu per bankomata.