Būsto paskola

Būsto paskola - tai tikslinė paskola, kuri yra išduodama būsto pirkimui. Būsto paskolos yra įlgalaikės paskolos (išsivysčiusiose šalyse - iki 10-15 metų ir daugiau). Įlgo termino deka mažeja pasiskolinusio asmens mėnesinių išmokų dydis.
Paskolos dydis sudaro ne daugiau kaip 60-70% perkamo namo rinkos vertės. Skolintojas sumoka pradinį įnašą, paprastai 30-40% būsto vertės sumos iš savo lešų. Paskola ir palūkanos dengiama iš mėnesinių įmokų. Šis mokestis apima visas mokamas palūkanas, mokėtinas dėl pagrindinio kredito, taip pat kredito padengimo dali. Mėnesio mokestis apskaičiuojamas taip, kad visi mokėjimai su fiksuotą palūkanų normą, buvo lygus visa kredito laikotarpi. Tai leidžia skolininkui planuoti savo šeimos biudžetą. Mėnesio paskolos mokėjimo vertė neturėtų viršyti 30-35% nuo paskolos gavėjo šeimos pajamų per tą patį ataskaitinį laikotarpį.
Vertinant būsto paskolos grąžinimo kreditoriui tikimybė, naudojama oficialiai patvirtinta informaciją apie einamąsias pajamas paskolos gavejo. Dažnai, imant būsto paskola, įkeičiamas nekilnojamąs turtas, ty, perkamas būstas tarnauja kaip užstatas (jis ikeičiamas kreditoriui).
Kai kuriose šalyse naudojamas kaupiamasis gyvenamųjų kreditavimas. Šiuo atveju paskolos gavejas tam tikrą laikotarpį perveda nustatyta pinigu sumą į specialia banko sąskaita. Paskolos gavejui sukaupus pusę reikalingos sumos, gauna būsto kredita likusiai daliai. Ši procedūra leidžia bankui patikrinti kliento mokumą, nedarant tolesnių patikrų.